line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
VATRA U ALEKSANDRIJI
   

 

Vatra u Aleksandriji je zbirka pripovjedaka / novela.

Potraga prati Anju, teoretičarku muzike koja, radeći na svojoj knjizi o razvoju muzike u Crnoj Gori, saznaje za izgubljeni muzički rukopis Santa psaltica. Rukopis prati glas da se pri izvođenju njegovih kompozicija vrijeme zaustavlja, a da vjetar melodije raznosi dalje. U potrazi za rukopisom, Anju tragovi vode iz Kotora u Firencu, potom u Nojšatelski dvorac blizu Roterdama... Moguće i nevjerovatno se prožimaju i postaju sastavni dio Anjinog života i stvarnosti.

Vatra u Aleksandriji je knjiga u kojoj se fikcija, biografija i istorija stapaju na neobičan način. Stvaranje i čuvanje, traganje i ispitivanje postavljeni su kao presudni, tako da povučeni, a strasni, junaci stvaraju, čuvaju ili ruše...

Priče:
Potraga
Vatra u Aleksandriji
Izgubljeni pečat (odlomak)

 

Izdavač: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 2006.

 

 
  nazad

 

Mene privlači ova priča [Vatra u Aleksandriji] za rad sa studentima zbog pogleda na Sredozemlje kao nadpolitičku kulturnu cjelinu, kao i zbog univerzalne važnosti očuvanja ljudskih saznanja kroz vjekove.

Profesorica Catherina Taylor Skarica, University of California, Berkeley:

 

 

Dragana Kršenković Brković je izvanredan stilist, sposoban da razumljivim rječnikom izrazi sve prelive misli junaka, svu dramatiku pejzaža, magle i šume dalekog sjevera... Što god da je predmet njene naracije ona ga uspjeva učiniti nedjeljivim sa našom predstavom o tom predmetu. U ovoj knjizi svijet je predstavljen kao jedna velika opsjena. Opsjena koja se, lako i neprimijetno, pretače iz oblika u oblik i uvire iz jednog u drugo stanje.
Imamo pred sobom knjigu spisateljice koju karakteriše estetska upornost u traženju savršene uzvišenosti ljepote življenja, stvarnih i mogućih ljudskih ljepota.

Vlatko Simunović
Promocija knjige Vatra u Aleksandriji
Podgorica, 10. april 2009.