line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 

TAJNA PLAVOG KRISTALA

 

 

 

 

 

 
 

Tajna plavog kristala je zbirka originalnih bajki napisanih u dramskoj formi.

Ova knjiga, koja je doživjela tri izdanja, vodi čitatelje u svijet slova (Neobična priča ili Nevolje jednog malog zareza), u kraljevstvo zvijezda (Čudesna zvezda), u vilinski svijet (Bajka o krilatom konju), na dvor okrutnog kralja (Hozentarus) i na kraj svijeta, u potragu za čudesnim plavim kamenom (Tajna plavog kristala).


Zavod za udžbenike
i nastavna sredstva,
Podgorica, 2010.
 

Kulturno-prosvjetna zajednica,
Podgorica, 2000.
 

Aquamarine, Podgorica, 1996.
 
 

 

Nešto neočekivano se dogodilo jedne noći – mali Zarez je pao sa sveske na sto. To je napravilo pravu pometnju među slovima. Uplašeni, oni sa ivice otvorene stranice pažljivo prate Zarezove avanture. Ljuti na dječaka koji ih ispisuje tako da ne mogu da se održe na linijama u svesci, slova odlučuju da ga napuste. Od tog trenutka dječak – iako se trudi – ne može više da napiše ni jedno slovo, zarez ili znak, niti da povuče liniju, oboji list papira...

(Neobična priča ili Nevolje jednog malog zareza)

 

 

Naime, Kršenković-Brković upravo u ovom i ovakvom vremenu  pokušava da pronađe čvrstu tačku oslonca, svjesna da to čini u svijetu koji se hvali vlastitom obezduhovljenošću. Svoje bajke ona, dakle, ispisuje uprkos svijesti da živimo u stvarnosti fantastičnijoj i od najsmjelije fantastike, i spisateljski ne odustaje od potrebe da ispita šta to u ovom svijetu zapravo ne valja. A već postavljanje tog pitanja podrazumijeva zalaganje za promjenu.

Aleksandar Milosavljević o Tajni plavog kristala

 

Svojim razuđenim književnim opusom ova autorka zauzima značajno mjesto u savremenoj crnogorskoj književnosti za djecu. Dragana Kršenković Brković bajke piše, o bajkama teorijski promišlja, a ljubav prema bajci i pozorištu spojila je u izuzetno uspjelu formu dramske bajke.

Nađa Durković: Uticaj dramskih bajki Dragane Kršenković Brković na identitete mlade čitalačke publike

 
 

 

nazad