line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
MODRA PLANINA:

za sve radoznale u potrazi za avanturom

 

 

 

Modra planina je zbirka devet originalnih bajki napisanih u dramskom obliku: Kormilo drveno novo prodajem; Plavo drvo; Zmaj od Hridi; Kreni desno, tri koraka levo; U izlogu; Mrgud Strašni; Ljubavni jadi jedne busole; Hvatač snova i Modra planina.

 

Modra planina otkriva magiju lutkarstva i bajki, koja vodi u veliku avanturu stvaranja i čudesni svijet igre, mašte i snova.

 

Sastavni dio ove zbirke jeste i „Pozorišni rječnik“. Modra planina je pravi mali vodič kroz svijet pozorišta i lutkarstva. 

 

 

Izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2015.

 

 
  nazad

 

Djelo „Modra planina“ krasi orginalan i savremen pristup, pojava velikog broja novih junaka, nepoznatih književnoj formi bajke, kao i obrada starih književnih tema, kakve predstavljaju ljubav i strah, na nov način… Od tkiva mašte i sna, autorka gradi svoj autohtoni umjetnički svijet. Od ljudske nevolje i potrebe da se ta nevolja prevaziđe, ona u svojim ostvarenjima stvara vlastito carstvo, od zapretenih, zagubljenih sjećanja kolektivne duše svijeta, stvarajući jedinstvenu metaforu o čovjekovoj čežnji, da makar u priči izađe izvan sopstvenih okvira, savladavajući prostor, vrijeme i sudbinu. Njeno djelo sublimira poetsku istinu o čovjeku i njegovoj težnji da izađe iz tame u svjetlost, da pobijedi prirodne stihije, izražavajući neugasive želje i snove, težnje da se nadvlada zlo u prirodi i u samom čovjeku, da se obogati i uljepša život. Njene bajke sadrže više od fantastičnog i čudesnog, posedujući mnogo dubljih značenja.

 

Iz teksta Modra planina i druge bajke Dragane Kršenković Brković

dr Sofija Kalezić Đuričković, književna kritičarka