line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
GOSPODARSKA PALATA
 

 

Gospodarska palata je zbirka pripovjedaka. U pet priča, smještenih u različitim vremenima, utkana je dvostruka spiralna nit – jedna nit prati likove čiji su životi prožeti opsesivnom ljubavlju, druga različite oblike nasilja kojima su izloženi.

"Kakav je to svijet u kome ništa nije po mjeri čovjeka?", pita se jedan od junaka ove knjige, zapanjen brutalnošću, mržnjom, skučenošću i patnjom na koje su ljudi osuđeni. Iako junaci ovih priča žive u različitim epohama, njihove sudbine su slične. Istorija se ponavlja, potvrđujući da je svijet u kome živimo istovremeno nestalan, sveden, ali i magično raskošan.

 

Priče:
Momin kamen
Gospodarska palata
Paviljon
Tri vizije M.S.
San u snu

Izdavač: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Podgorica, 2004.

 
         
  nazad

 

 

 

 

Autorka na površinu izvlači takozvana ekstremna stanja ljudske svijesti, tako da knjigom defiluju patnja i mržnja, sunovrat i brutalnost. Ona, zapravo, dobar dio pripovijedanja gradi oko centralnog motiva - ljudske patnje kao konstante života i književnosti koja se, sama po sebi, iznova otjelovljuje u svakom novom životopisu hvatajući u zamku i one koji su bili ubijeđeni da će je zaobići.

Bogić Rakočević

 

U tkivo, usuđujem se reći, antologijske, priče Tri vizije M.S. inkorporirali ste, kao lajt motiv, drevni hetitski zapis: “Svaka priča pronalazi put do onog ko će je ispričati”. (...)

intervju Vlatka Simunovića sa autorkom