line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
DUH MANITOG JEZERA I DRUGE BAJKE
   

 

Dva dječaka odluče da pođu na Lukavicu, planinu u središnjem dijelu Crne Gore. Kraj Manitog jezera pronađu bočicu i, ne sumnjajući u opasnost, zadrže je.
Od tog časa počinju da im se dešavaju nesvakidašnje stvari.
Duh jezera ih vodi u podzemno carstvo, Šumski duh ih oslobađa i odvodi u vilinsko kraljevstvo gdje upoznaju Planinsku i Proljećnu vilu, kraj jezera srijeću starog Vilenjaka... U ovom vrtlogu dešavanja oni upoznaju ljubav, dožive velika iskušenja, donose prve ozbiljne odluke...

(Duh Manitog jezera)

 

Preplićući stvarne i imaginarne likove, realno sa čudesnim, neobične i neponovljive trenutke s poznatim odnosima i relacijama, Dragana Kršenković Brković u svojim bajkama gradi osobeni svijet satkan od brojnih avantura i misterija.

 

Duh Manitog jezera je zbirka originalnih bajki napisanih u dramskoj formi.

Pored Duha Manitog jezera, u ovoj knjizi su i bajke o velikoj avanturi vikinga Olafa (Skriveno blago malog trola), dječaku koji otkriva da posjeduje čudesnu moć (Dječak sa čarobnim prstima) i osvjetniku Zorou (Legenda o Zorou).

Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica, 2010.

 
  nazad

 

White Ravens 2011
Internationale Jugendbibliothek
Munich, Germany

U četiri nove bajke autorka uspijeva da predstavi susret dobra i zla na tipično bajkovit način, utkivajući rezultat sukoba u različite sižee: u avanturu koja se dešava u mističnom podvodnom svijetu, u skandinavsku sagu, u legendu o Zorou i u sadašnje vrijeme, u kojem se sin poslovnog magnata bori za pravednije društvo. Zahvaljujući njihovoj dramskoj formi (…) ove bajke dobijaju na tolikoj neposrednosti da podsjećaju na sekvence iz nekog fantastičnog filma; takođe, one tokom čitanja stvaraju tako ogroman vrtlog da čitaoci teško mogu da im odole.