line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
ATELANSKA IGRA

15 knjiga o smrti, pisanju po vodi i velikim podvizima

   

 

Tokom 15 dana mjeseca maja 12. godine p.n.e. Horacije, najveći pjesnik svog doba, traga za nečim što bi pomoglo tadašnjem imperatoru Avgustu da otkrije uzrok iznenadne i prerane smrti imperatorovog prvog saradnika, generala Marka Agripe.


Priče Horacijevih sagovornika vode ovog pjesnika od prestoničkih i ostijskih ulica do predivnih palata i ubogih kućeraka; od čina brutalnog nasilja do ponešenog izgaranja pojedinaca da stvore nešto posebno; od fantastičnih prizora do duboko proživljenog bola i patnje...


Atelanska igra je roman o nesvakišnjoj istrazi, usamljenim likovima i neočekivanim preokretima. Svijet ovog romana jeste svijet snova, skrivenih čežnji i strahova od smrti, samoće, zaborava... Miješajući istorijsko i mitsko, realno i fantastično, ovaj politički triler nastoji da osvijetli složene odnose između umjetnika i vlasti.

 

Izdavač: Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2012.

 
  nazad

 

 

Atelanska igra je prepuna pojmova, kategorija koje imaju vječito trajanje i biće jako pogrešno ako se ovaj roman bude čitao isključivo kao istorijski roman o određenom periodu. Pojmovi ovog romana su svevremeni i univerzalni (...) Roman Atelanska igra Dragane Kršenković Brković postavlja pred budućeg čitaoca nesumnjivi duhovni i intelektualni izazov. A kada književno djelo ostvari ovakvu funkciju onda smo neupitno uvjereni da je riječ o veoma značajnom književnom ostvarenju.

prof. dr Siniša Jelušić
Promocija romana Atelanska igra
Knjižara Karver, Podgorica, 15. maj 2013.

 

 

Ono na šta sam ja posebno obratio pažnju jeste činjenica da se Dragana Kršenković Brković vrlo uspjelo igra sa statusom vremena u dijegetičkom svijetu. Zapravo je priča Atelanske igre priča o uokvirenoj i okvirnoj priči, ili o uokvirenom i okvirnom narativu. Apsolutno sam uvjeren da je Dragana jako utemeljena u poststrukturalizmu i naratologiji – otud jako vješti obrti u uokviravanju osnovne priče.

mr Vladimir Vojinović
Promocija romana Atelanska igra
Knjižara Karver, Podgorica, 15. maj 2013.

 

 

Dragana Kršenković Brković pripada onom krugu savremenih crnogorskih pisaca - spisateljica koji nijesu u dnevnoj i marketinškoj žiži tekućeg književnog života, ali čije književno djelo pripada onom što je danas najbolje u crnogorskoj literaturi.

Borislav Jovanović
Misterijum književne strukture
Portal Montenegrina

 

 

 

Atelanska igra je roman o odnosu umjetnika i vlasti. (...) Mada ima jako složenu strukturu, roman je pregledan, logičan i skladan, pa bi mogao da posluži kao ideal dobre književne kompozicije (...)
Roman koji će se dugo čitati i pamtiti.

Vlatko Simunović
Smrt je lakrdija u kojoj se sve dešava sa razlogom
Dnevne novine – dodatak Proleter, 28. jun 2013.